Imam dan kakitangan Masjid Negara mengerjakan solat sunat terawih dan mempraktikan jarak sosial berikutan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) bagi mengawal penularan wabak Covid-19 di Masjid Negara, Kuala Lumpur pada 11 Mei 2020. Foto HAFIZ OTHMAN/SELANGORKINI
AGAMA AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Solat Jumaat, berjemaah boleh dilaksana di WP mulai esok

SHAH ALAM 14 MEI: Solat Jumaat dan berjemaah boleh dilaksanakan di masjid, surau terpilih di Wilayah Persekutuan dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) secara berperingkat mulai esok, kata Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri

Menteri di jabatan perdana menteri (hal ehwal agama) berkata bilangan jemaah tidak kurang daripada tiga orang tidak termasuk imam dan tidak lebih daripada 30 orang.

“Perlu pastikan adanya kawalan daripada pihak berkuasa seperti polis dan pihak berkuasa agama negeri untuk mengawal keadaan.

“Saya berhubung dengan Ketua Polis Negara berhubung hal ini beliau bersetuju untuk memberi kerjasama penuh,” katanya pada sidang media di Putrajaya hari ini.

Beliau berkata tatacara operasi piawai (SOP) Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) perlu dipatuhi sepenuhnya.

“Pihak Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) akan mengeluarkan garis panduan lebih terperinci untuk makluman,” katanya.

 


Pengarang :