Sisa minyak sawit yang dilepaskan ke longkang awam sehingga mengalir ke Sungai Kundang, Rawang pada 23 Oktober 2020. Foto MPS
PBT SELANGOR

MPS beri tempoh 24 jam pemilik kilang bersih sisa minyak sawit

SHAH ALAM, 24 OKT: Pemilik kilang di kawasan perindustrian Kundang, Rawang yang menjadi punca pencemaran bau di Sungai Kundang diberi tempoh 24 jam untuk membersihkan sisa minyak sawit.

Yang Dipertua Majlis Perbandaran Selayang (MPS) berkata notis kacau ganggu dikeluarkan mengikut Seksyen 82, Akta Kerajaan Tempatan 1976 (Akta 171) menerusi operasi pemantauan pencemaran bahan biodiesel semalam.

“Sekiranya premis berkenaan gagal mematuhi notis yang diberikan, tindakan penutupan premis dan penarikan lesen akan diambil oleh MPS,” kata Shamsul Sharil Badliza Mohd Noor dalam kenyataan.

Beliau berkata semua premis di kawasan pihak berkuasa tempatan (PBT) itu diingatkan mematuhi garis panduan bagi menjalankan sebarang aktiviti supaya tidak menimbulkan isu pencemaran.

“MPS akan lebih agresif dan membuat pemantauan berterusan serta mengambil tindakan berdasarkan peruntukan undang-undang sedia ada terhadap pihak tidak bertanggungjawab sehingga mencemarkan alam sekitar,” katanya.

Semalam, Lembaga Urus Air Selangor (Luas) berjaya mengesan pencemaran bau sehingga 10 TON (nilai bau ambang) di sungai berkenaan sekali gus berjaya mengelak henti tugas Loji Rawatan Air (LRA).

EXCO Alam Sekitar Hee Loy Sian memaklumkan siasatan lanjut Luas bersama Air Selangor di premis yang disyaki mendapati bau sama sehingga 10 TON dikesan di pelepasan akhir premis di kawasan industri Kundang Jaya.


Pengarang :