Duli Yang Maha Mulia (DYMM) Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj memberi tabik hormat kepada Kawalan Kehormatan Utama sempena Istiadat Pembukaan Persidangan penggal keenam Dewan Negeri Selangor (DNS) Yang Ke-14 di Shah Alam pada 13 Mac 2023. Foto REMY ARIFIN/SELANGORKINI
AGENDANASIONALPILIHAN MINGGUAN

Sultan puji tekad Kerajaan Negeri perkasa syiar Islam, pelihara agama lain

SHAH ALAM, 13 MAC: Duli Yang Maha Mulia (DYMM) Sultan Selangor menyambut baik tekad Kerajaan Negeri yang terus memperkasa syiar Islam dengan menyalurkan peruntukan RM65 juta bagi tahun ini.

“Beta menyambut baik langkah Kerajaan Negeri untuk terus memperkasa syiar Islam di Selangor.

“Untuk tahun ini, sebanyak RM65 juta telah disediakan khusus bagi tujuan pembangunan sekolah agama, masjid, surau dan pejabat agama Islam,” titah Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj.

Dalam titah sempena pembukaan sempena Dewan Negeri Selangor ke-14 di sini hari ini, Baginda turut memuji tindakan Kerajaan Negeri yang menyediakan peruntukan khusus untuk agama-agama lain.

“Kedudukan agama-agama lain turut terpelihara di Selangor. Beta menyambut baik usaha Kerajaan Beta yang telah menyediakan peruntukan yang lebih tinggi pada tahun ini kepada Jawatankuasa Khas Agama Buddha, Kristian, Hindu, Sikh dan Tao Negeri Selangor (LIMAS) dengan peruntukan RM8 juta berbanding RM6.3 juta pada tahun lepas.” titah Baginda.


Pengarang :