Selangorkini
NASIONAL

Selangor contoh terbaik bela Orang Asal

OLEH AFIX REDZUAN

JELAI, 22 JAN: Tindakan Kerajaan Negeri membayar pampasan kepada Orang Asal berjumlah RM6.5 juta ketika awal pemerintahan Negeri Selangor sejak 2008 membuktikan pihaknya bersedia mengembalikan hak yang dinafikan ketika pentadbiran Barisan Nasional.

Pengerusi Majlis Pimpinan KEADILAN Negeri Selangor, Amirudin Shari berkata, kejayaan itu mencerminkan keupayaan Pakatan Harapan (PAKATAN) untuk terus membela nasib Orang Asal tambahan kini mereka turut mentadbir Kerajaan Persekutuan.

Situasi itu akan lebih mudah jika calon PAKATAN, M Manogaran berjaya memenangi kerusi Parlimen P.78 Cameron Highlands, pada 26 Januari ini.

“Pilih wakil (calon parti) dari Kerajaan Persekutuan, mampu selesaikan masalah dengan lebih mudah.

“Dahulu ketika PAKATAN tidak mentadbir Putrajaya, kita menubuhkan Badan Bertindak Orang Asal (di Selangor). Dengan kuasa yang kecil dapat memberikan beberapa kemudahan untuk kebaikan Orang Asal malah Kerajaan Negeri memberikan pampasan berjumlah RM6.5 juta kepada Orang Asal ketika itu serta menarik balik rayuan.

“Malahan sekarang kita sudah wujudkan Biasiswa Sagong Tasi, seorang pahlawan Orang Asal di Selangor yang selama ini menentang pencerobohan hak Orang Asal bagi membantu mereka melanjutkan pelajaran,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucapan di Kampung Simoi Baru, Pos Betau, Cameron Highlands sempena kempen Pilihan Raya Kecil (PRK) dan turut dihadiri calon, M Manogaran.

Jelasnya, hubungan baik Ahli Parlimen dan Kerajaan Persekutuan akan dapat menyelesaikan masalah seperti yang dibangkitkan Orang Asal.

“Pada Sabtu ini, jangan lupa bawa kad pengenalan dan undi calon PAKATAN. Namanya di baris keempat,” katanya.

Sebelum itu, Wakil Tok Batin dan Penduduk Kampung Simoi Baru, Shariff Cadang berharap Amirudin dan Kerajaan PAKATAN dan membantu penduduk Orang Asal terutama dalam soal pembangunan.

“Kita harap Kerajaan baharu dapat mendengar masalah kita dari segi pembangunan, rumah dan jalan.

“Jangan jadi mcm kerajaan dahulu, ada bantuan tetapi tidak memuaskan hati rakyat. Harap kerajaan sekarang dapat bantu kita,” katanya.

Kampung Simoi Baru diduduki lebih 300 Orang Asal dengan 148 daripadanya adalah pengundi berdaftar.

Dalam majlis sama, Amirudin yang juga Dato’ Menteri Besar Selangor turut berkesempatan menghadiri majlis tahlil dan doa selamat serta beramah mesra bersama penduduk setempat.

 

 

 


Pengarang :