BERITA UTAMA SELANGOR

Warga Myanmar maut dipanah petir di padang bola

SHAH ALAM, 10 MAC: Seorang lelaki warga Myanmar maut, manakala tiga rakan senegaranya cedera akibat dipanah petir dalam satu kejadian, di padang bola sepak Setia Badminton Academy di Setia Alam, di sini, petang tadi.

Ketua Polis Daerah Klang Utara, ACP Nurulhuda Mohd Salleh yang mengesahkan kejadian pada 5.05 petang itu berkata, identiti warga Myanmar yang meninggal dunia dikenalpasti sebagai Rohimullah berumur 30an.

“Seorang lagi yang cedera dikenali sebagai Abdul Rahman Abul Hussin, 30, kini dirawat di Hospital Tengku Ampuan Rahimah di Klang, dalam keadaan koma,” katanya ketika dihubungi Bernama.

Beliau berkata, dua lagi yang cedera dikenali sebagai Kamaluddin Abu Tahir ,30, dan Hussein Ahmad Asod Ali, 20, yang kecederaan mereka masih belum dikenalpasti.

Sementara itu, penganjur yang juga pengadil perlawanan bola sepak ketika kejadian, Zainizam Zambri berkata, warga Myanmar yang maut itu dipercayai sedang menggunakan telefon bimbitnya semasa kilat menyambar.

Beliau berkata, pemuda itu adalah penyokong pasukan bola sepak Rohingya Klang FC (RKFC) yang sepatutnya bermain dalam perlawanan menentang Super Nova FC.

Namun katanya, ekoran keadaan cuaca yang tidak baik dan guruh mulai kedengaran, pihaknya memutuskan untuk menghentikan perlawanan mengikut prosedur ditetapkan kira-kira setengah jam sebelum kejadian kilat itu berlaku.

“Kita juga sudah arahkan penyokong untuk keluar dari padang dan mencari tempat berteduh sebab petir dilihat mula menyambar. Semasa kejadian itu juga, kuat sangat bunyinya, dan cahaya (kilat) amat terang.

“Mangsa yang masih berada dalam kawasan padang bersama beberapa rakannya tiba-tiba dilihat
disambar kilat dan saya nampak empat rakannya terpelanting,” katanya.

Zainizam berkata, melihat kejadian itu, beliau dan beberapa orang awam segera ke arah mereka untuk membantunya, namun pemuda itu didapati sudah meninggal dunia.

Katanya, beliau melihat warga Myanmar itu mengalami lecur pada bahagian kaki manakala baju dan seluarnya terbakar. –BERNAMA

Foto kredit: KOSMO


Pengarang :