Penunggang GrabFood menyahkuman bekas penyimpanan makanan bagi mencegah Covid-19 di McDonald’s, Kajang pada 23 Mac 2020. Foto HAFIZ OTHMAN/SELANGORKINI
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL PILIHAN MINGGUAN

MB: Selangor perkenal dua platform e-bazar Ramadan, patuhi SOP KKM

SHAH ALAM, 18 APRIL: Kerajaan Negeri memperkenalkan dua saluran e-dagang khas sempena Ramadan iaitu Grab Selangor dan Platform Selangor (Plats) susulan pembatalan bazar tahun ini.

Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari berkata sebanyak 77 pusat pengumpulan dikenal pasti meliputi 10 dewan seliaan pihak berkuasa tempatan (PBT) dan 67 restoran yang akan menyediakan juadah Ramadan di seluruh negeri.

“Kesemua pusat ini akan mematuhi penjarakan sosial dan amalan kebersihan yang ketat sementara peniaga dipastikan mendapat suntikan pelalian typhoid seperti yang digariskan dalam tatacara operasi piawai (SOP) Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan PBT.

“Kerajaan Negeri ingin menegaskan konsep e-dapur ini hanya berfungsi sebagai pusat pengumpulan sahaja. Tiada aktiviti memasak dan pembelian secara terus tidak dibenarkan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Amirudin berkata juadah tersebut akan dihantar oleh syarikat penghantar seperti Grab, BungkusIt, Mr Speedy, Zepto Express dan MatDespatch.

Pada 8 April lalu, Selangor mengumumkan inisiatif pembelian dalam talian bagi menggantikan bazar Ramadan secara fizikal dengan kerjasama Grab.


Pengarang :