Selangorkini
Exco Kerajaan Negeri Selangor, Rodziah Ismail melawat ke gerai pameran Pavilion Selangor ketika Pameran Perdagangan Antarabangsa (WHOLE 2020) di Pusat Arena SPICE, Pulau Pinang pada 10 September 2020. Foto HAFIZ OTHMAN/SELANGORKINI
BERITA UTAMA EXCO NASIONAL SELANGOR

500 usahawan daftar Seldec dalam tempoh tiga bulan

BAYAN LEPAS, 11 SEPT: Rantaian E-Bekalan Digital Selangor (Seldec) memiliki 500 usahawan dalam tempoh tiga bulan sejak dilancarkan pada Jun lalu, kata EXCO usahawan.

Rodziah Ismail berkata jumlah tersebut melebihi sasaran awal seramai 300 usahawan untuk menjalankan perniagaan menerusi platform dalam talian itu.

Exco Kerajaan Negeri Selangor, Rodziah Ismail bercakap kepada media ketika hadir ke Pameran Perdagangan Antarabangsa (WHOLE 2020) di Pusat Arena SPICE, Pulau Pinang pada 10 September 2020. Foto HAFIZ OTHMAN/SELANGORKINI

“Salah satu inisiatif Kerajaan Negeri adalah untuk mencari mereka (usahawan) yang masih tidak tahu mengenai kaedah pemasaran produk dengan baik seterusnya meletakkan usahawan ini dalam satu medium supaya boleh membuat pasaran lebih luas.

“Ini berkemungkinan ada segelintir daripada usahawan yang takut dan fobia memasuki pasaran lebih luas sedangkan Seldec ada menawarkan banyak keistimewaan serta memberi keutamaan terhadap mereka,” katanya.

Beliau ditemui pada Pameran dan Persidangan Dunia, Hospitaliti, Gaya Hidup serta Hiburan (WHOLE PENANG 2020) yang disempurnakan Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya Datuk Seri Nancy Shukri di Pusat Konvensyen Arena SPICE Pulau Pinang di sini semalam.

Mengulas lanjut, Rodziah berkata menteri terbabit memuji usaha Kerajaan Selangor mewujudkan kemudahan perniagaan secara maya itu berikutan mampu mengurangkan kebergantungan terhadap platform sedia ada.

“Di sini (WHOLE PENANG 2020), menteri (Nancy) tertarik dengan kewujudan Seldec tatkala kebanyakan negeri lain masih bergantung pada platform perniagaan masa kini.

“Sebaliknya, Selangor tidak perlu bergantung pada akses luar. Jadi dengan ada kemudahan ini, banyak perkara yang kita dapat fikirkan untuk program pembangunan usahawan akan datang,” katanya.

Seldec yang diterajui Selangor Industrial Corporation Sdn Bhd (SIC) menghubungkan pembeli dan penjual secara langsung melalui pautan https://www.seldec.com.my/en

Antara dijual ialah barangan basah segara, makanan proses, suplemen dan pakaian.


Pengarang :