Atlet menembak Selangor menjalani latihan di Lapang Sasar Menembak Kebangsaan Subang pada 16 Jun 2020. Foto ASRI SAPIE/SELANGORKINI
AGENDA SUKANKINI

Pusat latihan daerah cungkil bakat atlet pelapis

SHAH ALAM, 25 DIS: Majlis Sukan Negeri (MSN) Selangor mewujudkan lebih 50 pusat latihan daerah (PLD) untuk mencungkil bakat atlet pelapis.

Pengarah eksekutifnya berkata setiap daerah memiliki sekitar lima pusat latihan antaranya olahraga, memanah, sepak takraw, wushu, petanque dan boling padang.

Mohamad Nizam Marjugi menjelaskan bakat yang dikesan menerusi acara dipertanding bakal mengikuti latihan pembangunan sukan dan mendapat pendedahan berterusan.

“Kita juga bekerjasama dengan Majlis Sukan Negara untuk mewujudkan pusat latihan bagi renang, menembak dan boling yang tidak dapat dijalankan di daerah,” katanya kepada SelangorKini hari ini.

Beliau berkata kejayaan MSN Selangor mewujudkan pusat latihan di sembilan daerah membuka peluang kepada atlet pelapis mengembangkan bakat dengan dibimbing jurulatih bertauliah.

“Kita juga akan terus bekerjasama dengan Jabatan Pendidikan Selangor untuk mencungkil bakat baharu di peringkat sekolah selain merancang menambah PLD serta jenis sukan,” kata Mohamad Nizam.


Pengarang :