Selangorkini
AGENDA NASIONAL

Kementerian Perpaduan kemuka rayuan berhubung SOP Tahun Baharu Cina

PUTRAJAYA, 5 FEB: Kementerian Perpaduan Negara (KPN) akan membawa pandangan dan rayuan masyarakat Cina berhubung tatacara operasi piawai (SOP) sambutan Tahun Baharu Cina berkaitan majlis makan besar keluarga dan kehadiran ke rumah ibadat tokong, untuk perhatian Majlis Keselamatan Negara (MKN).

KPN dalam kenyataan hari ini memaklumkan SOP Tahun Baharu Cina itu disediakan setelah pihak kementerian berbincang dengan 21 badan pertubuhan agama, persatuan kebudayaan Cina dan pihak berkaitan pada 12 dan 18 Jan lepas.

Antara persatuan yang terlibat semasa perbincangan pada 12 Jan lepas ialah Malaysian Buddhist Association, Persatuan Agama Taoisme Malaysia, Malaysian Chinese Muslim Association, Persatuan Kebudayaan Han Malaysia dan Malaysia-China Chamber of Commerce and Industries.

Persatuan yang hadir pada 18 Jan lepas pula antaranya Cheng Ho Multi Culture Education, Malaysian Faith And Culture Interaction Kuala Lumpur dan Huazhong Malaysia.

Menurut KPN, sebarang pengumuman berkaitan pandangan dan rayuan yang dimasukkan dalam SOP Tahun Baharu Cina akan diumumkan oleh Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Semalam, Ismail Sabri mengumumkan beberapa SOP untuk sambutan Tahun Baharu Cina pada 12 dan 13 Feb ini, antaranya hanya membenarkan aktiviti majlis makan besar diraikan bersama ahli keluarga dari rumah yang sama sahaja.

Aktiviti perayaan yang tidak dibenarkan pula meliputi upacara sembahyang di tokong, ziarah rumah ke rumah, rentas daerah dan negeri serta persembahan dan kebudayaan seperti persembahan tarian singa atau tarian naga, perarakan ‘tanglung, perarakan ‘chingay’ dan persembahan opera cina atau pertunjukan pentas.

– BERNAMA

 


Pengarang :