NASIONAL

Facebook ‘Sabah-Sarawak Merdeka’: Polis terima 209 laporan

KUALA LUMPUR, 14 APR: Polis Diraja Malaysia (PDRM) mengesahkan menerima 209 laporan polis berhubung kenyataan jelik pemilik akaun Facebook ‘Sabah-Sarawak Merdeka’ terhadap Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah sehingga hari ini.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Mohamad Fuzi Harun berkata, usaha mengenal pasti dan mengesan pemilik akaun Facebook itu kini dipertingkat.

“Walaupun akaun berkenaan telah disekat oleh pihak Facebook dan tidak lagi boleh diakses, orang ramai dinasihatkan agar tidak menyebar atau berkongsi tangkap layar posting jelik yang dibuat pemilik akaun tersebut melalui apa jua rangkaian komunikasi dan media sosial.

“Ini kerana posting tersebut berupaya menimbulkan provokasi keterlaluan dan boleh menjejaskan ketenteraman awam,” katanya dalam satu kenyataan.

Sebelum ini satu status dimuat naik di laman Facebook ‘Sabah-Sarawak Merdeka’ tular menerusi media sosial, memaparkan gambar Yang di-Pertuan Agong diubah suai yang menghina dan mencerca baginda.

SUMBER: BERNAMA


Pengarang :