Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan Raja Permaisuri Agong Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah mengucap takziah kepada keluarga Allahyarham Koperal Safwan Muhammad Ismail yang meninggal dunia akibat dirempuh pemandu disyaki mabuk. Foto BERNAMA
AGENDA NASIONAL

Dewan Negara zahir ucapan tahniah pertabalan Agong

KUALA LUMPUR, 31 JULAI: Dewan Negara hari ini merafak sembah tahniah kepada Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah yang ditabalkan sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-16, semalam.

Dewan Negara turut menzahirkan sembah tahniah kepada Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah sebagai Raja Permaisuri Agong.

Yang Dipertua Dewan Negara, Tan Sri S A Vigneswaran ketika berucap mewakili ahli Dewan Negara yang lain berkata, pertabalan yang berlangsung dengan penuh adat istiadat, selamat disempurnakan mengikut tradisi kesultanan Melayu pada tarikh yang amat istimewa iaitu pada hari keputeraan sebenar Seri Paduka sendiri.

“Bagi pihak dewan yang mulia ini dan ahli-ahlinya patik merafak sembah menjunjung setinggi-tinggi ucapan tahniah sempena pertabalan Seri Paduka Baginda dan Raja Permaisuri Agong.

“Semoga tuhan yang Maha Kuasa melanjutkan usia baginda berdua serta memberi taufik dan hidayah untuk baginda berdua mencerminkan prinsip keadilan, kesaksamaan sepanjang pemerintahan lima tahun akan datang bagi memakmur dan mensejahterakan rakyat Malaysia yang berbilang kaum. Dirgahayu Tuanku,” katanya yang mengakhiri ucapan dengan Daulat Tuanku sebanyak tiga kali.

Dalam pada itu, Vigneswaran turut menyeru ahli Dewan Negara yang lain bersama-sama memberi makna kepada titah Seri Pduka yang menggariskan pentingnya usaha dalam meningkatkan tadbir urus, integriti, memerangi rasuah dan mempertahankan keluhuran perlembagaan.

-BERNAMA


Pengarang :