AGENDA NASIONAL

PAKATAN: Tangguh Undi 18 langgar keputusan Dewan Rakyat

SHAH ALAM, 26 MAC: Tangguhan kelayakan pengundi berusia 18 tahun ke atas (Undi 18) dan pendaftaran automatik melanggar keputusan Dewan Rakyat dan Dewan Negara, kata Majlis Presiden Pakatan Harapan (PAKATAN).

PAKATAN kesal Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menunda pelaksanaannya dari Julai tahun ini kepada 1 September tahun depan dan menyifatkan keputusan itu membelakangkan suara rakyat dan menafikan hak anak muda.

“SPR mesti bertanggungjawab sepenuhnya di atas penangguhan ini yang merupakan satu kegagalan besar kerana melanggari Perlembagaan Malaysia,” menurut majlis tersebut malam tadi.

Kenyataan dibuat bersama Presiden Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN), Datuk Seri Anwar Ibrahim, Presiden Amanah Mohamad Sabu dan Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng.

PAKATAN juga menyifatkan SPR tidak bebas, menyalahi proses perundangan dan tidak berdedikasi terhadap semangat demokrasi.

Kenyataan itu juga menyebut kerajaan pimpinan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin harus bertanggungjawab atas kegagalan berkenaan yang mengundang kemarahan golongan muda.

Majlis berkenaan turut berpendirian pilihan raya umum ke-15 (PRU15) tidak harus dibuat selagi Undi 18 tidak dilaksana sepenuhnya mengikut jadual iaitu Julai tahun ini.

“Sekiranya PRU15 diadakan sebelum Undi 18 dilaksana, ia menafikan suara 3.8 juta anak muda dan menjadi dosa terbesar Kerajaan PN kepada generasi yang akan datang,” kata kenyataan lagi.

Pada 25 Mac, Pengerusi SPR Abdul Ghani Salleh menyatakan pendaftaran pemilih automatik dan Undi 18 hanya boleh dibuat selepas 1 September 2022 ekoran pelbagai kekangan termasuk wabak Covid-19.

Undi 18 dan pendaftaran automatik dirancang, digubal dan diusulkan PAKATAN ketika gabungan itu masih menjadi kerajaan.

 

 

 

 


Pengarang :