Grafik Media Selangor
AGENDAEKONOMINASIONAL

KDNK dijangka kembang 0.5 peratus pada suku pertama 2021

KUALA LUMPUR, 10 MEI: Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Malaysia dijangka meningkat sebanyak 0.5 peratus suku ke suku pada suku pertama 2021 (Q1 2021) berbanding penguncupan 0.3 peratus yang dilihat pada suku keempat 2020, demikian menurut Moody’s Analytics.

Ia berkata walaupun Malaysia berhadapan dengan kemunculan semula yang teruk kes Covid-19 yang memuncak pada Februari dan sekatan lebih ketat yang membantutkan pemulihan penggunaan domestik, ekonomi telah mendapat keuntungan daripada kedudukan perdagangan yang agak kukuh.

Eksport disokong oleh pemulihan permintaan global untuk barang-barang pembuatan dan dirangsang oleh lonjakan permintaan global untuk semikonduktor.

“Kami menjangkakan kenaikan daripada permintaan luaran yang mendorong sebahagian besar pertumbuhan pada suku bulan Mac,” katanya dalam catatan hari ini.

Bank Negara Malaysia (BNM) mengekalkan kadar dasar semalaman pada 1.75 peratus dalam pengumuman Mei 2020 – tahap terendah dalam tempoh lebih daripada 10 tahun.

Pada Mac 2021, pengeluaran perindustrian Malaysia meningkat 9.3 peratus tahun ke tahun, pengeluaran pembuatan melonjak 12.7 peratus tahun ke tahun dan elektrik mengembang 10.3 peratus tahun ke tahun sementara output perlombongan menguncup 1.9 peratus tahun ke tahun.

“Memang benar bahawa kenaikan eksport yang cukup besar pada suku bulan Mac telah berjaya mengimbangi kelemahan dalam penggunaan domestik yang mana pengeluar mendapat keuntungan daripada pemulihan permintaan global untuk barang-barang pembuatan sementara kedudukan bersih diperkuat oleh permintaan global untuk semikonduktor dan pemulihan harga komoditi,” katanya.

Sementara itu, Moody’s Analytics turut maklum dengan rangsangan fiskal dan monetari yang besar disediakan sejak awal tahun 2020, penggubal dasar turut kehabisan ruang untuk akomodasi selanjutnya.

“Mengumumkan satu lagi penurunan kadar di tengah-tengah kebangkitan tidak hanya akan menyaksikan daya tarikan yang terbatas dalam mengurangi permintaan, tetapi berisiko lebih tinggi untuk mencetuskan aliran keluar modal.

“Ini seharusnya menjadi risiko tambahan yang perlu diberi perhatian oleh BNM,” tambahnya.

Bank Negara Malaysia dijadual mengumumkan prestasi pertumbuhan suku pertama 2021 pada Selasa, 11 Mei.

– BERNAMA


Pengarang :