Aksi Pemain Selangor FC Sharul Nazeem (kanan) dan pemain Petaling Jaya FC Mahalli Jasuli pada perlawanan Liga Super Malaysia 2021 di Stadium Majlis Perbandaran Petaling Jaya (MBPJ) pada 2 Mei 2021. Foto BERNAMA
AGENDA PILIHAN MINGGUAN SUKANKINI

PKNS, MBI salur peruntukan untuk Selangor FC

SHAH ALAM, 28 NOV: Peruntukan untuk Selangor FC bagi saingan Liga Malaysia (Liga M) musim hadapan adalah menerusi Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) dan Menteri Besar Selangor (Pemerbadanan) atau MBI.

Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari berkata jumlah yang bakal diperuntukkan itu masih di peringkat perbincangan.

“Peruntukan untuk bola sepak pada 2022 adalah melalui PKNS dan MBI. Perbincangan masih berlangsung berkenaan jumlah muktamad, oleh itu tidak diumum lagi.

“Sumbangan itu akan disalur ke tabung amanah bola sepak yang telah sedia ada. Kerajaan turut salur dana tambah baik infra bola sepak,” katanya menerusi Twitter.

Beliau berkata demikian bagi memberi maklum balas pengguna Twitter, @RimauXI berhubung Belanjawan #Selangor2022 yang hanya memperuntuk RM1 juta bagi Liga Akar Umbi.

@RimauXI memberi perbandingan pada belanjawan 2020 sebanyak RM10 juta diperuntuk untuk bola sepak Selangor dan jumlah itu meningkat pada belanjawan tahun ini kepada RM20 juta.


Pengarang :