Sebahagian golongan muda mengibarkan Jalur Gemilang ketika berada di puncak Bukit Panau sempena sambutan Bulan Kemerdekaan pada 27 Ogos. Foto Bernama.com
RENCANA WAWANCARA

Golongan muda semarakkan sambutan Bulan Kemerdekaan

TANAH MERAH, 27 OGOS: Rasa sayang dan cintakan negara boleh dizahirkan melalui pelbagai cara tidak hanya mengibarkan Jalur Gemilang antaranya melalui penganjuran aktiviti yang menyemarakkan sambutan Bulan Kemerdekaan dan sekali gus menyuntik semangat patriotik.

Bagi masyarakat Tanah Merah, mereka memilih aktiviti mendaki Bukit Panau di sini, untuk menikmati keindahan panorama di puncak bukit itu yang mempunyai pelbagai cerita berkaitan Hang Tuah dan juga sejarah negeri ini.

Ketua pasukan kelab bola sepak belia Kampung Padang Siam, Mohd Amirul Amin Haron, 22, berkata aktiviti pendakian Bukit Panau merupakan inisiatif beliau bersama rakan sekampungnya bagi menyemarakkan sambutan Bulan Kemerdekaan.

“Jika sebelum ini kebanyakan golongan belia dan malah kami sendiri lebih berminat untuk menyemarakkan sambutan Bulan Kemerdekaan dengan mengikuti konvoi motosikal, namun kali ini kami bersepakat untuk menyemarakkan sambutan dengan aktiviti pendakian Bukit Panau.

“Dengan aktiviti pendakian ini sedikit sebanyak kami dapat mengenali sejarah Bukit Panau yang dikatakan tersimpan pelbagai kisah sejarah, serta menanam sifat cintakan khazanah negara,” katanya kepada Bernama semasa melakukan aktiviti pendakian Bukit Panau di sini.

Mohd Amirul berkata masyarakat negara ini bertuah kerana masih dapat melihat alam semula jadi yang indah, dapat mengunjungi tempat bersejarah hasil daripada kemakmuran yang dikecapi rakyat berbanding beberapa negara lain yang berdepan keadaan hura-hara akibat peperangan dan sebagainya,” kata.

Sementara itu Nor Azliza Ghazali, 35, berkata beliau bersama ahli keluarga serta rakannya bertuah berpeluang mengikuti aktiviti mendaki Bukit Panau.

“Sambil melakukan aktiviti pendakian, saya dapat menceritakan kisah Pahlawan Hang Tuah yang dikaitkan dengan Bukit Panau ini kepada anak-anak dan cerita itu sekali gus memberi pengetahuan kepada anak-anak kami yang membesar dalam zaman serba moden,” katanya.

Suhaimi Sidik, 28, berkata: “Aktiviti pendakian ini, bukan hanya satu aktiviti yang sihat malah ia mampu menyumbangkan kepada nilai perpaduan kepada masyarakat untuk sama-sama menjaga kemakmuran negara.

“Saya berharap kemakmuran dan keamanan negara dapat dipertahankan bagi membolehkan generasi akan datang menikmati keindahan dan kemakmuran negara yang kita kecapi sekarang,” katanya.

Bukit Panau yang terletak di sempadan Pasir Mas-Tanah Merah dikatakan pernah dijadikan tanda tempat bagi pelaut antarabangsa yang mudah diakses dari Laut China Selatan malahan bukit setinggi 255 meter terbabit dikatakan turut dikaitkan dengan Hang Tuah yang pernah bertapa dan menuntut ilmu kebatinan, kerohanian dan ilmu persilatan ketika itu.

-BERNAMA


Pengarang :