SELANGOR

MBSA sedia kuota tapak bazar buat OKU, ibu tunggal

OLEH ZAREEF MUZAMMIL

SHAH ALAM, 8 APR: Atas dasar keprihatinan terhadap golongan Orang Kelainan Upaya (OKU) dan ibu tunggal, Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) memperuntukkan kuota 10 peratus bagi setiap lokasi bazar Ramadan kepada golongan itu, pada tahun ini.

Timbalan Datuk Bandarnya, Rashidi Ruslan berkata, pendekatan julung kali dilaksanakan di pihak berkuasa tempatan (PBT) itu dipersetujui selepas pihaknya menerima cadangan daripada Ahli Majlis.

“Ini atas cadangan daripada Ahli Majlis dan kita cuba untuk memperhalusi dan bersetuju untuk memperuntukkan kuota itu kepada golongan OKU dan ibu tunggal.

“Keutamaan di setiap bazar diberikan kepada golongan berkenaan bagi membantu mereka mencari rezeki sepanjang Ramadan nanti.

“Contohnya, jika terdapat 200 tapak di sesebuah lokasi bazar di Shah Alam, maka 20 tapak diberi keutamaan kepada OKU dan ibu tunggal,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas melancarkan iLesen sempena Majlis Perasmian Taklimat Bazar Ramadan, di Auditorium MBSA, di sini, hari ini.

Turut hadir, Pengarah Pelesenan MBSA, Rosli Bakar dan Pengarah Urusan Unilever Food Solutions (UFS), Nusrat Perveen.

Ditanya status permohonan setakat ini, Rashid menjelaskan, kesemua lokasi bazar Ramadan di sekitar pentadbiran berkenaan sudah diisi dan didaftarkan atas nama pemohon dalam kategori itu.

“Kita sudah menerima permohonan daripada golongan ini di setiap lokasi bazar MBSA, malahan kuota 10 peratus diberikan itu sudah berjaya didaftarkan,” katanya.

 


Pengarang :