Pensyarah Jabatan Sejarah, Universiti Malaya Prof Emeritus Dr Abdullah Zakaria Ghazali memberi syarahan ketika Majlis Pembukaan Syarahan Darul Ehsan Mat Kilau: Mitoskah Atau Realiti Sejarah anjuran Institut Darul Ehsan dan Unisel di Universiti Selangor, Shah Alam pada 17 Ogos 2022. Foto HAFIZ OTHMAN/ SELANGORKINI
AGENDA NASIONAL

Sejarawan saran kajian mengenai Mat Kilau diterus

SHAH ALAM, 17 OGOS: Kajian mengenai Mat Kilau perlu diteruskan memandangkan banyak bahan baharu mengenai tokoh itu ditemui, menurut tokoh sejarawan negara.

Prof Emeritus Dato’ Dr Abdullah Zakaria Ghazali berkata ketika ini hanya ada seorang pengkaji sejarah yang menerbitkan naskhah ‘Pemberontakan Pahang’.

“Namun, pengkaji itu menggelar Mat Kilau sebagai pemberontak. Perkataan memberontak itu bermaksud menentang penguat kuasa, sedangkan Mat Kilau hanya menentang penjajah.

“Saya berpendapat, banyak cerita menarik yang disembunyikan dan saya harap kajian mengenai Mat Kilau dapat terus dilakukan,” katanya yang juga ahli majlis eksekutif Persatuan Sejarah Malaysia.

Beliau berkata demikian pada Syarahan Darul Ehsan ‘Mat Kilau: Mitoskah atau Realiti Sejarah’ anjuran Universiti Selangor (Unisel) dan Institut Darul Ehsan (IDE) semalam.

Pensyarah di Jabatan Sejarah Universiti Malaya (UM) itu percaya banyak rekod mengenai kepahlawanan Mat Kilau masih berada di Pahang, namun ia dikhuatiri terjejas akibat dimakan anai-anai atau banjir.


Pengarang :