BERITA UTAMA SELANGOR

Bantuan Khas ANIS boleh dimohon mulai April

OLEH SHEEDA FATHIL

SHAH ALAM, 22 MAC: Bantuan Khas Anak Istimewa Selangor (ANIS) boleh dimohon mulai bulan depan, kata EXCO Kesihatan, Kebajikan dan Pemberdayaan Wanita dan Keluarga, Dr Siti Mariah Mahmud.

Beliau berkata, ibu bapa yang mempunyai anak istimewa atau Orang Kelainan Upaya (OKU) boleh membuat permohonan bantuan khas itu menerusi Pusat Khidmat Masyarakat (PKM) berdekatan, mulai April ini.

Katanya, ANIS bertujuan meringankan bebanan ditanggung ibu bapa yang mempunyai anak OKU berusia 18 tahun ke bawah dan lahir di Selangor.

“Bantuan Khas ANIS ini adalah bantuan yang diberi secara ‘one-off’ bertujuan meringankan tanggungan kos ibu bapa yang mempunyai anak OKU.

“Malah, saya optimis Tabung Khas ANIS ini sebagai langkah terakhir untuk ibu bapa memohon sekiranya mereka tidak mendapat bantuan daripada JKM (Jabatan Kebajikan Masyarakat); LZS (Lembaga Zakat Selangor) dan sebagainya,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menggulung Perbahasan Usul Menyembah Ucapan Terima Kasih Serta Menjunjung Kasih Ke Atas Titah Ucapan Duli Yang Maha Mulia Sultan Selangor pada Persidangan Dewan Negeri Selangor, di sini, hari ini.

Pada masa sama, beliau yang juga Ahli Dewan Negeri Seri Serdang berkata, sejumlah RM500,000 diperuntukkan Kerajaan Negeri untuk bantuan itu.

Manakala, katanya, maksima sejumlah RM5,000 akan diperolehi untuk ibu bapa yang memohon dan menepati syarat ditetapkan Kerajaan Negeri.

Sementara itu, beliau turut menasihatkan ibu bapa yang mempunyai anak OKU untuk mendaftarkan anak mereka di bawah JKM kerana pelbagai manfaat akan diterima.

“Saya dimaklumkan kira-kira 80,000 anak OKU sahaja yang berdaftar dengan JKM.

“Oleh itu, saya berharap ibu bapa mempunyai kesedaran mendaftarkan anak mereka di bawah JKM supaya tidak akan ada lagi bantuan yang mereka terlepas,” katanya.


Pengarang :