NASIONAL

Perjanjian operasi MAHB dilanjut sehingga Februari 2069

KUALA LUMPUR, 12 APRIL: Perjanjian operasi (OA) Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) dilanjutkan sehingga 11 Februari 2069.

Semasa mengumumkan berita itu di Parlimen hari ini, Menteri Pengangkutan Anthony Loke berkata, ia bagi menggantikan dua OA ditandatangani pada 12 Februari 2009 dengan operator lapangan terbang terbabit sebelum ini dengan empat OA baharu untuk KLIA, Sarawak dan Sabah, serta lapangan terbang terpilih di Semenanjung Malaysia.

Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan, Raja Azmi Raja Nazuddin berkata, pengumuman itu menandakan kepercayaan kerajaan terhadap MAHB untuk terus menyumbang ke arah pertumbuhan industri penerbangan Malaysia dan pembangunan ekonomi negara.

“Kami komited sepenuhnya untuk meneruskan pembangunan Malaysia sebagai hab penerbangan yang kukuh di rantau ini,” katanya dalam kenyataan.

Raja Azmi berkata, OA baharu itu termasuk lapangan terbang kluster mengikut kawasan untuk memastikan operasi dan pengurusan lapangan terbang di Malaysia lebih mampan dalam jangka panjang.

“Rangka kerja OA baharu juga akan memberikan lebih kelonggaran kepada MAHB dalam melaksanakan projek atau inisiatif pembangunan yang diperlukan untuk meningkatkan infrastruktur dan perkhidmatan lapangan terbang sambil memberikan hasil yang lebih baik kepada kerajaan.

“Pelan sudah disediakan untuk menggantikan aset berusia, meningkatkan kesalinghubungan antara terminal, meningkatkan dan mengoptimumkan keupayaan lapangan terbang dan mendigitalkan persekitaran lapangan terbang untuk meningkatkan kecekapan operasi dan tahap perkhidmatan,” katanya.

Beliau berkata MAHB komited untuk memastikan semua lapangan terbangnya melaksanakan Kualiti Perkhidmatan (QoS) pada tahun 2020.

Raja Azmi juga berkata, beberapa model pembiayaan mungkin dipertimbangkan untuk pelbagai inisiatif pembangunan lapangan terbang dan yakin bahawa ini akan menjadi cadangan menarik bagi pasaran modal. -BERNAMA


Pengarang :