Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ)
PBTSELANGOR

RM88.3 juta kompaun tertunggak di MPSJ

OLEH SYAZWANI SUFIAN

SUBANG JAYA, 24 JAN: Lebih RM88.3 juta masih belum dijelaskan pemilik kenderaan atas pelbagai kesalahan jalan raya, di kawasan pentadbiran Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ).

Yang Dipertuanya, Noraini Roslan berkata, sepanjang tahun lalu, 567 kes trafik dibawa ke Mahkamah Majistret Munisipal MPSJ untuk tindakan pendakwaan, dengan 127 waran tangkap dikeluarkan terhadap Orang Kene Saman (OKS).

“Sehubungn itu, MPSJ melaksanakan kempen ‘Flat Rate’ dengan OKK boleh membuat penyelesaian di luar mahkamah dengan kadar lebih rendah selama tiga bulan.

“Pengurangan RM10 akan diberi bagi semua kod kesalahan, bermula 1 Februari hingga 30 April ini,” katanya pada sidang media selepas mesyuarat MPSJ, pagi tadi.

Noraini berkata, ia terbuka kepada semua jenis kesalahan di bawah Perintah Pengangkutan Jalan MPSJ 2007 kecuali kesalahan di bawah Perintah 2 Perintah Pengangkutan Jalan MPSJ 2012 dan kompaun yang dibawa ke mahkamah.

Katanya, orang ramai khususnya pesalah trafik sewajarnya mengambil kesempatan itu sebelum kes mereka dibawa ke mahkamah dan boleh dikenakan maksimum RM80 sebaik tempoh kempen tamat.


Pengarang :