Selangorkini
NASIONAL

FRIM sedia tawar kepakaran bantu industri hutan Sarawak

KUCHING, 26 JUN: Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM) sedia menawarkan kepakaran, perkhidmatan dan hasil penyelidikannya bagi membantu industri perhutanan Sarawak ke arah penggunaan sumber-sumber berasaskan hutan secara lestari.

Sebagai permulaan, FRIM menganjurkan program Bicara Teknologi FRIM dengan kerjasama Jabatan Hutan Sarawak bersama lebih 100 peserta termasuk syarikat pengusaha konsesi kawasan pembalakan, syarikat pengusaha berasaskan kayu seperti kilang papan, papan lapis, pengeringan kayu dan perabot​​​​​​ di Kuching hari ini.

Dalam ucapan aluan Ketua Pengarah FRIM, Datuk Dr Abd Latif Mohmod yang disampaikan oleh Timbalan Bahagian Operasi FRIM, Dr Khali Aziz Hamzah berkata FRIM bersedia menjadi perantara dalam menyediakan inovasi dan solusi ke arah memastikan sumber yang dihasilkan daripada pengurusan hutan secara berkekalan dapat diguna pakai semaksimum mungkin.

“Lanjutan daripada itu, diharap sektor perhutanan akan terus memberikan sumbangan dan impak yang positif ke arah perkembangan ekonomi negeri, wilayah dan negara,” katanya dalam ucapan pada majlis perasmian Bicara Teknologi FRIM di sini hari ini.

Majlis perasmian itu disempurnakan oleh Setiausaha Tetap Kementerian Pembangunan Bandar dan Sumber Asli Sarawak, Datuk Dr Wan Lizozman Wan Omar yang turut dihadiri Timbalan Ketua Pengarah (Penyelidikan) FRIM, Dr Samsudin Musa.

Pada majlis itu, para peserta mengadakan perbincangan dengan pakar penyelidik FRIM dan Jabatan Hutan Sarawak mengenai hasil kajian, produk dan perkhidmatan yang ditawarkan.

Pakar penyelidikan FRIM turut membuat pembentangan pelbagai topik antaranya ‘Biodiversiti, Perhutanan dan Alam Sekitar’; ‘Bioteknologi Perhutanan, Hasilan Semula Jadi, Ekonomi dan Analisis Strategik’ dan ‘Keluaran Hutan’.

Sesi padanan perniagaan turut diadakan untuk perbincangan lanjut antara peserta dengan penyelidik FRIM.

-BERNAMA


Pengarang :