BERITA UTAMASELANGORSUKANKINI

Selangor tuntut penjelasan, polis batal kejohanan basikal Pulau Indah 180

OLEH ERMIZI MUHAMAD

FOTO: AHMAD AL-HAFIZ OTHMAN

PULAU INDAH, 14 JAN : Kerajaan Selangor menuntut pihak berwajib memberi penjelasan berhubung tindakan pembatalan penganjuran Kejohanan Berbasikal Pulau Indah 180 Malaysia 2018, pagi ini.

Exco Generasi Muda, Sukan, Kebudayaan dan Pembangunan Usahawan, Amirudin Shari menyifatkan tindakan berkenaan sebagai ‘pelik’ dan menimbulkan persoalan besar terhadap kredibiliti pihak tertentu.

“Walaupun penganjur sudah mendapat kebenaran Pesuruhjaya Sukan, pada masa sama pihak polis juga turun padang meninjau penganjuran program, pastinya tindakan pembatalan ini sangat mengecewakan.

“Sedangkan penganjuran kali ini mendapat penyertaan dari dalam dan luar negara. Cuma saya berharap langkah ini tidak dipengaruhi faktor-faktor pelik atau sabotaj.

“Justeru untuk tempoh ini, kita akan mendapatkan penjelasan supaya perkara ini tidak berlaku pada masa akan datang,” katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Central Spectrum Sdn Bhd (CSSB) selaku penganjur kejohanan berkenaan.

Sebelumnya, penganjur dimaklumkan pembatalan akhir kejohanan oleh pihak polis pada tengah malam 13 Januari (semalam).

Ketua Pegawai Esekutif CSSB, Dato’ Mahmud Abbas berkata, lebih mengecewakan pihak penganjur tidak dimaklumkan sebarang alasan munasabah terhadap pembatalan itu.

“Penganjur sudah mematuhi prosedur penganjuran perlumbaan meliputi aspek keselamatan dan fasiliti perlumbaan kerana apa yang menjadi keutamaan kami adalah isu keselamatan itu sendiri.

“Namun kami cukup kesal kerana tidak diberikan sebarang alasan sedangkan ini bukan pertama kalinya kejohanan sama dianjurkan di peringkat negeri.

“Ia sudah memasuki tahun ketiga dan mendapat penyertaan 1,000 pelumba dari dalam dan luar negara,” katanya.

Berikutan arahan pembatalan berkenaan katanya lagi, pihak penganjur hanya menjadikan kejohanan berkenaan sebagai ‘program fun ride’ dan tidak bersifat pertandingan perlumbaan.

“Namun pihak penganjur bertanggungjawab untuk memulangkan yuran pendaftaran perlumba, termasuklah menjadikan wang tunai kemenangan RM40,000 sebagai sumbangkan kepada Persatuan Berbasikal,” katanya.

Untuk rekod, pelumba akan melalui trek laluan sepanjang 180KM mengelilingi Pulau Indah dan Perlabuhan Klang.

Bagaimanapun, jarak laluan diubah kepada 80KM sahaja selepas format kejohanan diubah kepada program santai ‘fun ride’.

=EZY=


Pengarang :