Menteri Pengangkutan, Anthony Loke. Foto BERNAMA
AGENDA NASIONAL

Menteri cadang pengecualian parkir kurangkan kos rumah

KUALA LUMPUR, 18 OKT: Menteri Pengangkutan Anthony Loke mencadangkan syarikat pemaju pembangunan berorientasikan transit (TOD) mengurangkan harga rumah dengan memberi pilihan pengecualian tempat letak kenderaan kepada pembeli.

Katanya cadangan itu dilihat dapat mengalakkan pembeli rumah berdekatan dengan pengangkutan awam seperti stesen LRT dan MRT menggunakan pengangkutan awam dan secara tidak langsung mengurangkan kesesakan lalu lintas.

“Saya lihat ini sebagai serampang dua mata kerana pertamanya kita boleh galakkan orang ramai guna pengangkutan awam. Keduanya, pemaju dapat rendahkan kos harga rumah (dengan pengecualian parkir).

“Bagaimanapun, ini hanya cadangan dan terpulang kepada Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) yang mempunyai kuasa menentukan perkara berkenaan,” katanya. 

Beliau berkata demikian selepas merasmikan Kempen Pemilikan Rumah-Expo Hartanah Malaysia (HOC-MAPEX) 2019 sini hari ini.
 
Sementara itu, Presiden Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan (REHDA) Datuk Soam Heng Choon berkata dengan akses mudah pengangkutan, pembangunan baharu mungkin tidak perlu menyediakan parkir berlebihan bagi setiap unit strata lagi, sekali gus mengurangkan kos pembinaan per unit dengan ketara.

Katanya ini akan memberi impak positif terhadap harga rumah kerana penjimatan kos boleh diterjemahkan kepada harga yang lebih rendah.

“Contohnya, kos untuk membuat tempat letak kereta di KL hari ini ialah RM50,000. Jadi pada masa ini jika kita membuat apartmen, keperluan untuk membuat dua parkir termasuk 10 peratus untuk pelawat.
Jadi jika kita mahu mengurangkan kepada satu parkir, kita boleh jimat RM50,000. Itulah impak yang ada pada hartanah. 

“Jadi saya berpendapat cadangan oleh Menteri (Anthony) adalah sesuatu yang sangat baik. Dengan mengurangkan keperluan bagi tempat letak kereta, kita sebenarnya boleh mengurangkan kos jadi ia sebenarnya adalah penjimatan berganda.

“Selepas ini, saya akan memaklumkan kepada rakan-rakan pemaju, jika mereka mempunyai projek berhampiran TOD, kami akan bekerjasama dengan pihak berkuasa tempatan, Kementerian Pengangkutan dan Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan untuk melihat sama ada kita dapat mencari penyelesaian dan cadangan yang boleh memberi manfaat kepada rakyat akhirnya,” katanya.

-BERNAMA


Pengarang :