SELANGOR

Smart Selangor First Home Buyers bantu rakyat bayar pendahuluan rumah

OLEH HAFIZAN TAIB

SHAH ALAM, 24 FEB: Kerajaan Negeri menyediakan Skim ‘Smart Selangor First Home Buyers’ bagi mengatasi masalah pembiayaan wang pendahuluan 10 peratus membeli rumah dihadapi rakyat di Selangor.

Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan dan Kehidupan Bandar, Dato’ Iskandar Abdul Samad, berkata Kerajaan Negeri memandang isu terbabit sebagai masalah besar berikutan kebanyakan rakyat tidak mempunyai simpanan pribadi bagi tujuan berkenaan.

“Kita mewujudkan skim ini bagi membantu mereka yang mendapat pinjaman membeli rumah tetapi menghadapi masalah untuk pembayaran pendahuluan 10 peratus.

“Dengan bantuan pinjaman disediakan ini, Kerajaan Negeri berharap dapat membantu lebih ramai rakyat Selangor bagi memiliki kediaman sendiri,” katanya kepada media selepas perasmian program itu di SACC Mall di sini, hari ini.

Beliau berkata, skim itu berjaya direalisasikan hari ini dengan Kerajaan Negeri menyelesaikan beberapa perkara berkaitan perundangan selepas ia diuar-uarkan kira-kira dua tahun lalu.

Katanya, PKNS dipertanggungjawabkan bagi melaksanakannya dan Yayasan Hijrah Selangor pula sebagai pihak yang menyalurkan pinjaman dan memungutnya kembali.

“Ketika ini kita fokus kepada rumah dimajukan PKNS serta anak syarikat Kerajaan Negeri dan sekiranya ia mencapai kemajuan mungkin kita akan perluaskan kepada projek perumahan lain.

“Kerajaan Negeri meluluskan peruntukan RM15 juta bagi menjayakannya,” katanya.

Iskandar berkata, pelaksanaan skim itu juga menolak dakwaan pihak tertentu mengenai kegagalan projek Rumah Selangorku.

Katanya, antara projek Rumah Selangorku yang telah disiapkan dan dalam pembinaan ialah Antara Gapi dan Taman Keruing Rasa di Hulu Selangor; Kota Puteri, Kampung Bunga Raya dan Kampung Sri Temenggong di Gombak; Kampung Jawa di Klang dan Seksyen U5 di Shah Alam.

“Pembeli yang telah mendapat kelulusan bagi pinjaman 90 peratus membeli Rumah Selangorku, boleh membuat permohonan bagi pinjaman skim ini,” katanya.

Hadir sama, Ketua Pegawai Eksekutif PKNS, Datin Paduka Dr Noraida Mohd Yusof dan Ahli Perbadanan PKNS, Shamsul Iskandar Md Akin.

=EZY=


Pengarang :