Pemandangan gunung berapi White Island mengeluarkan kepulan asap putih yang dirakamkan menerusi Helikopter Penyelamat Auckland pada 9 Oktober 2019. – Foto AFP
AGENDA BERITA UTAMA GLOBAL

Letusan gunung berapi: Rakyat Malaysia kritikal

KUALA LUMPUR, 10 DIS: Seorang rakyat Malaysia cedera parah dalam insiden letusan gunung berapi di White Island, New Zealand, semalam.

Wisma Putra mengesahkan mangsa kini dilaporkan berada dalam keadaan kritikal dan sedang menerima rawatan di Hospital Christchurch.

“Bagaimanapun, Suruhanjaya Tinggi Malaysia di Wellington masih belum menerima maklumat lanjut berhubung seorang warganegara Malaysia yang dilaporkan terkorban sebelum ini,” menurut Wisma Putra dalam kenyataan hari ini.

Mereka yang terjejas atau berada di tempat kejadian disarankan supaya menghubungi Suruhanjaya Tinggi di talian +64-4385 2439 / +64-4801 5659 / +64-210 440 188 (Kecemasan) atau e-mel [email protected]

Ledakan gunung berapi yang berlaku di White Island, yang juga dikenali sebagai Whakaari, 48 kilometer dari North Island New Zealand, meletuskan abu dan wap besar di udara ketika sekumpulan pelancong mengunjungi pulau itu.

Setakat ini pihak berkuasa tempatan telah mengesahkan lapan individu hilang manakala enam maut dan lebih 30 cedera dalam kejadian yang berlaku pada 2.11 petang waktu tempatan itu.

-BERNAMA


Pengarang :