NASIONAL

RMK-11: Kerajaan sasar bina 200,000 rumah mampu milik

OLEH NAZLI IBRAHIM

KUALA LUMPUR, 18 OKT: Kerajaan Persekutuan menyasarkan pembinaan 200,000 unit rumah mampu milik dalam tempoh 2018-2020 dengan menggalakkan pembabitan meluas oleh sektor swasta.

Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, ia dilaksanakan demi kepentingan dan kesejahteraan rakyat.

“Majlis Perumahan Mampu Milik Negara akan ditubuhkan untuk menyelaras pengurusan perumahan mampu milik awam.

“Tumpuan juga akan diberi untuk membendung kenaikan harga barang melalui pelbagai langkah seperti kawalan harga, mempergiat penguat kuasaan dan mempertingkat tahap konsumerisme,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika membentangkan Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia Ke-11 (RMK-11), di Dewan Rakyat.

Katanya, pelbagai inisiatif akan dilaksana bagi meningkatkan kuasa beli rakyat dan mengurangkan beban peningkatan kos sara hidup.

Selain itu, katanya, kerajaan juga tekad untuk memperkukuh sistem penyampaian penjagaan kesihatan.

“Antara langkah diambil dengan mewujudkan dasar kesihatan negara, meningkatkan kapasiti modal insan dan kemudahan kesihatan serta mengkaji model skim penjagaan kesihatan ke arah mewujudkan skim pembiayaan kesihatan nasional,” katanya.

Sementara itu, dalam meningkatkan kapasiti kemudahan kesihatan awam, Tun Dr Mahathir berkata, sebuah pusat kanser wilayah utara akan dibina sebagai pelengkap kepada Institut Kanser Negara.

“Kerajaan juga akan mewujudkan pusat kawalan dan pencegahan penyakit kebangsaan di Nilai, Negeri Sembilan untuk mengesan, mencegah dan mengatasi ancaman penyakit,” katanya.


Pengarang :