Selangorkini
Petugas kesihatan meletakkan sampel saringan Covid-19 ke panel khas ‘buffer tube’ untuk mengesan jangkitan virus dengan pantas menggunakan mesin analisa Standard F200 SD Biosensor ketika program Saringan Komuniti di Dewan Orang Ramai Meru 3, Klang pada 2 Disember 2020. Foto ASRI SAPFIE/SELANGORKINI
AGENDA NASIONAL

Tunjuk rakaman video pujuk anak kembar buat saringan Covid-19

KLANG, 3 DIS: Seorang ibu terpaksa menggunakan pelbagai cara untuk memujuk anak kembarnya menjalani Saringan Komuniti Covid-19 di Meru, semalam.

Siti Zuhanariah Mohd Haniff, 37, berkata antara kaedah digunakan ialah menujukkan rakaman video proses calitan yang mudah dan tidak menyakitkan.

Katanya, keputusan membawa Nur Auni Insyirah Mohd Nazri dan Nur Auni Irdinah Mohd Nazri, 8, menjalani ujian itu berikutan bimbang terhadap peningkatan kes Covid-19.

Siti Zuhanariah Mohd Haniff

“Memang anak-anak tidak mahu buat saringan tetapi disebabkan rumah kami berhampiran kawasan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD), jadi saya terus pujuk mereka.

“Saya tunjuk video saringan yang dirakam jiran dan terangkan prosesnya. Mereka kemudian bertambah yakin dan terus dibawa ke sini,” katanya ketika ditemui.

Siti Zuhanariah turut memuji usaha Kerajaan Negeri mengadakan Saringan Komuniti percuma demi keselamatan rakyat sekali gus membendung wabak berkenaan.

Seorang lagi penduduk Maryana Naharudin, 37, tidak berdepan masalah untuk membawa dua orang anaknya melakukan saringan yang mengambil masa kurang seminit.

Maryana Naharudin

“Walaupun mereka nampak takut tetapi semuanya berjalan lancar. Terima kasih Kerajaan Negeri kerana menyediakan inisiatif ini,” katanya.

Saringan Komuniti percuma dilaksana kepada penduduk Taman Meru 3, Taman Seri Meru, Taman Bayu dan Taman Desa Permai di sini susulan jumlah kes tinggi di kawasan berkenaan.

Taman perumahan ini berdekatan kawasan PKPD asrama pekerja syarikat pengeluar sarung tangan terkenal Top Glove yang mencatatkan ribuan kes sehingga Majlis Keselamatan Negara mengarahkan 28 kilangnya ditutup.


Pengarang :