Selangorkini
Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA)
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

MBSA kutip lebih RM270 juta cukai taksiran tahun ini

SHAH ALAM, 9 NOV: Lebih RM270 juta cukai taksiran telah dikutip Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) pada tahun ini.

Datuk Bandar Shah Alam Dato’ Zamani Ahmad Mansor berkata jumlah kutipan memberangsangkan biarpun dalam keadaan penduduk berhadapan pandemik Covid-19.

“Pembayaran cukai bagi dua penggal pada tahun ini lebih 95 peratus, kita berterima kasih kepada penduduk Shah Alam walaupun terkesan pandemik tetapi masih melunaskan cukai.

Datuk Bandar Shah Alam Datuk Zamani Ahmad Mansor berucap ketika pelancaran Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) tanpa tunai di Dewan Auditorium, MBSA, Shah Alam pada 9 November 2021. Foto REMY ARIFIN/SELANGORKINI

“Jumlah yang dikutip ini lebih RM270 juta dan ia melepasi sasaran kita,” katanya ketika ditemui selepas melancarkan MBSA Tanpa Tunai di Dewan Auditorium di sini hari ini.

Pada 27 Julai, MBSA memudahkan urusan pembayaran cukai taksiran tanpa perlu ke kaunter dengan menggalakkan penduduk membuat pembayaran menerusi dalam talian di www.eps.mbsa.gov.my.

Selain itu saluran bayaran menerusi JomPAY turut disediakan dengan pembayar hanya perlu memasukkan biller code: 7567, nombor akaun baharu pada Ref-1 dan nombor telefon pada Ref-2 dan seterusnya memasukkan jumlah bayaran.


Pengarang :