JOHOR BAHRU, 13 Mac — Petugas dan anggota Rela membantu seorang wanita yang pengsan ketika hendak mendapatkan rawatan awal di Dewan Serbaguna Taman Pasir Putih hari ini. Dewan komuniti itu mula dibuka sejak Ahad lepas bagi memberi rawatan awal kepada orang ramai yang mengalami sesak nafas, loya atau muntah sebelum mereka yang memerlukan rawatan lanjut dibawa ke Hospital Sultan Ismail (HSI). ?–fotoBERNAMA (2019) HAK CIPTA TERPELIHARA?
NASIONAL

Dewan Serbaguna Taman Pasir Putih bertukar hospital

JOHOR BAHRU, 13 MAC: Sejak beberapa hari lalu, Dewan Serbaguna Taman Pasir Putih bertukar ‘wajah’ daripada sebuah pusat kegiatan komuniti kepada ‘hospital’ untuk memberi rawatan awal kepada pelajar dan orang awam yang terjejas ekoran pencemaran bahan kimia.

Hospital dewan yang dibuka 24 jam sejak Ahad lalu itu mula berada dalam suasana kelam kabut sejak 10.30 pagi, apabila sebilangan pelajar dari beberapa sekolah yang mengalami sesak nafas, loya dan muntah tiba di perkarangan dewan mendapatkan rawatan awal.

Para petugas, antaranya anggota bomba dan penyelamat, Jabatan Alam Sekitar, petugas kesihatan dan anggota Majlis Perbandaran Pasir Gudang ‘tidak menang tangan’ membantu memberikan rawatan kepada pelajar dari beberapa sekolah di sekitar Pasir Gudang dan orang awam yang tinggal di kawasan sekitar.

Pergerakan ambulans juga boleh dilihat bertali arus antaranya membabitkan ambulans Kementerian Kesihatan; Jabatan Pertahanan Awam; Unit Bantuan Perkhidmatan Kecemasan (EMRS) Jabatan Bomba dan Penyelamat; St John Ambulance dan Hospital Pakar Regency; keluar dan tiba mengambil pelajar di sekolah selain menghantar mereka yang serius ke Hospital Sultan Ismail untuk rawatan lanjut.

Ada sebahagian pelajar dan orang awam tiba di dewan itu dengan dipapah dan menaiki kerusi roda ekoran lemah, manakala suasana sekali sekala bertukar panik apabila beberapa orang awam terutamanya wanita pengsan ketika berjalan menghampiri dewan.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad pada sidang akhbar hari ini berkata, seramai 506 orang mendapatkan rawatan hari ini dengan 166 daripadanya dirawat di hospital dan sembilan di Unit Rawatan Rapi (ICU).

Kehadiran ibu bapa membanjiri perkarangan dewan sejak 11 pagi pula terus menjadikan keadaan bertambah kelam kabut, namun, situasi itu dapat diredakan petugas kesihatan dan anggota lain termasuk Jabatan Sukarelawan Malaysia (Rela) yang meminta mereka bertenang.

Tiada kata dapat diungkap melihat beberapa wanita kaum ibu mengalirkan air mata memikirkan nasib anak masing-masing selepas rata-ratanya terkejut apabila dimaklumkan pihak sekolah berhubung anak yang mengalami sesak nafas, loya dan muntah.

Pada sebelah petang, keadaan di dewan mula reda, namun masih terdapat orang ramai termasuk wanita mengandung dan pelajar tiba secara berperingkat mendapatkan rawatan.

Keadaan di dewan itu mendapat perhatian beberapa pihak dengan seorang aktivis, Adzuan Ahmad, 47, mengedarkan 400 keping penutup mulut dan hidung dengan perbelanjaan sendiri, manakala Ranhill SAJ turut menyampaikan sumbangan merangkumi air mineral, makanan dan kertas tisu untuk kegunaan mangsa dan petugas di dewan. -BERNAMA

 

Kapsyen foto: Petugas dan anggota Rela membantu seorang wanita yang pengsan ketika hendak mendapatkan rawatan awal di Dewan Serbaguna Taman Pasir Putih hari ini. Dewan itu mula dibuka sejak Ahad lepas bagi memberi rawatan awal kepada orang ramai yang mengalami sesak nafas, loya atau muntah sebelum mereka yang memerlukan rawatan lanjut dibawa ke Hospital Sultan Ismail (HSI). –fotoBERNAMA (2019) HAK CIPTA TERPELIHARA


Pengarang :